Gepubliceerd: Oktober 2019, Edited: Augustus 2022 • Wettelijke verplichte vermeldingen
Wat moet ik verplicht op mijn site of facebook vermelden?
Je wist vast al dat je als onderneming o.a. verplicht bent je ondernemingsnummer bekend te maken, maar wist je dat dit ook geldt voor je digitale etalages? Ja hoor, en meer nog, de FOD Economie houdt wel eens steekproeven om te zien of bedrijven voldoen aan die regeltjes.
In de etalage van een winkel zou de ondernemingsnummer moeten te vinden zijn, en die logica trekt de wet dus door naar digitale etalages: je website en facebookpagina. Op beide moet je dus verplicht een aantal gegevens vermelden. Doe je dat niet, dan maak je kans op een boete, en die kan oplopen tot wel 60.000 euro.
Oei, zeg eens, wat moet er
dan zeker op staan?
Ik som graag even op wat je verplicht moet vermelden, zodat jij alvast in orde bent. Volgende gegevens zijn sowieso al verplicht:
- de naam van de onderneming (en de rechtsvorm),
- het adres van de onderneming,
- rechtstreekse contactgegevens (bvb een e-mailadres of telefoonnr),
- het btw & ondernemingsnummer.
Indien van toepassing, voor bvb een immomakelaar, vermeld je ook steeds de toezichthoudende autoriteit.
Vergeet ook niet dat sinds mei 2017 we af en toe eens spreken over zoiets als de GDPR, of de AVG in het nederlands, en hoewel het niet echt 100% verplicht is dat het op je website staat, is het enorm aangeraden om je privacy policy op de site te vermelden. (Zoniet, is het belangrijk dat mensen kunnen weten hoe ze deze kunnen aanvragen.)
Heb je algemene voorwaarden? Of een gedragscode? Dan is het wijs ook die op te nemen op je website. Zo is je klant steeds geïnformeerd.
En uhm, waar zet ik dat?
Er is weinig informatie te vinden over waar exact of hoe exact het op je site moet staan. Het zou er gewoon ergens moeten staan, en ook logisch/makkelijk te vinden zijn. Ik raad vaak aan het op te nemen in je contactpagina, of om in de footer (het terugkerende stuk onderaan je site) te verwijzen naar een 'impressum' pagina.
Ook op facebook zal je zo'n "Impressum" blokje terugvinden waar je netjes die gegevens kan invullen.
Meer informatie / Bronnen: de site van FOD Economie en dit artikel van Unizo.